Διαφορετικοί παραγωγοί κολλαγόνου χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους πηγών κολλαγόνου στα πρόσθετα τους, τους οποίους συζητήσαμε στην ενότητα “Το κολλαγόνο ή η πρωτεΐνη της νεότητας – ποιος το χρειάζεται και γιατί”. Ωστόσο, είναι το κολλαγόνο θαλάσσιας προέλευσης που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους χρήστες με επίγνωση. Ας εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες το ερώτημα, γιατί για την καλύτερη επίδραση της αναζωογόνησης ο οργανισμός χρειάζεται ειδικότερα το θαλάσσιο ή κολλαγόνο ψαριών;
Η ιστορία της παραγωγής κολλαγόνου ξεκίνησε με το ζωικό κολλαγόνο, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτηθεί από ότι από τα ψάρια. Μπήκε στην αγορά πολύ πριν το κολλαγόνο ψαριού, το κολλαγόνο ζωικής προέλευσης, δεν είχε υποκατάστατα, έτσι οι πρώτοι πελάτες αποκτήθηκαν εύκολα. Ωστόσο, με την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής θαλάσσιου κολλαγόνου, τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματά του έναντι του ζωικού κολλαγόνου έγιναν εμφανή. Το γεγονός είναι ότι το μέγεθος των ζωικών μορίων κολλαγόνου είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των ψαριών, καθιστώντας δύσκολη τη διείσδυση τους βαθιά στο δέρμα. Φυσικά, όπου το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για να δείξουν απλά στην ετικέτα ότι είναι διαθέσιμο, για παράδειγμα στα καλλυντικά, η χρήση του είναι δικαιολογημένη. Γιατί όμως να πληρώσετε περισσότερα όταν τα καλλυντικά έχουν επιφανειακή επίδραση μόνο στο δέρμα; Ωστόσο, για μια αποτελεσματική αναζωογονητική επίδραση στο σώμα, τα μόρια κολλαγόνου πρέπει να ενσωματωθούν στις δομές του ανθρώπινου σώματος, και εδώ το ζωικό κολλαγόνο λειτουργεί πολύ υποδεέστερα από το κολλαγόνο προέλευσης ψαριών. Το κολλαγόνο ψαριών στη βιοχημική του σύνθεση είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το ανθρώπινο κολλαγόνο, το οποίο καθιστά την ενσωμάτωσή του στη δομή των ανθρώπινων πρωτεϊνών σχεδόν φυσική. Φανταστείτε ένα παιδικό παιχνίδι στο οποίο οι κύβοι πρέπει να είναι ενσωματωμένοι στις αυλακώσεις που είναι κατάλληλες για αυτά. Εάν ο κύβος είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από το αυλάκι, όπως στην περίπτωση του ζωικού κολλαγόνου, είναι απίθανο να μπορείτε να τον ενσωματώσετε εκεί. Αντίθετα, ο σωστός κύβος μεγέθους θα ταιριάζει εύκολα στις αυλακώσεις. Αναλογικά, το θαλάσσιο κολλαγόνο, το οποίο έχει απολύτως σωστό μέγεθος (χαμηλό μοριακό βάρος), μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στις δομές ανθρώπινης πρωτεΐνης.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τόσο το ζωικό όσο και το κολλαγόνο ψαριών έχουν το ίδιο σύνολο αμινοξέων, διαφέρουν ως προς τον αριθμό των μεμονωμένων αμινοξέων, γεγονός που καθιστά τη δομή και τις ιδιότητες του θαλάσσιου κολλαγόνου αρκετές φορές πιο χρήσιμη από το ζωικό. Μικρές ποσότητες αμινοξέων όπως υδροξυπρολίνη, προλίνη, γλυκίνη, σερίνη, τυροσίνη, αλανίνη, γλουταμικό και ασπαραγικά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την έναρξη της διαδικασίας σύνθεσης κολλαγόνου στο σώμα, περιέχονται σε αυξημένες ποσότητες στο κολλαγόνο ψαριών.
Εργαστηριακές μελέτες κολλαγόνων προέλευσης ζώων και ψαριών έχουν αποκαλύψει μια ευεργετική διαφορά έναντι της θαλάσσιας προέλευσης στη σύνθεση, τη δομή και το μέγεθος των μορίων αμινοξέων, γεγονός που το καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό για στην κατανάλωση του. Το συμπέρασμα είναι σαφές: το κολλαγόνο ψαριών ξεκινά φυσικές διαδικασίες σχηματισμού κολλαγόνου στο σώμα πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από το ζωικό του ανάλογο.
Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το κολλαγόνο ψαριού λόγο της υψηλής ποιότητας ως σημείο αναφοράς, το οποίο έχει περάσει από το στάδιο καθαρισμού υπερδιήθησης προκαλεί λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις στον άνθρωπο, που υπόκεινται σε αλλεργίες κάθε είδους. Επιπλέον, καμία ασθένεια των ζώων, όπως ο αφθώδης πυρετός των βοοειδών ή η ασθένεια της λύσσας, δεν μεταδίδονται στον καταναλωτή με το κολλαγόνο των ψαριών με βεβαιότητα, και επιπλέον δεν υπάρχουν ασθένειες, οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν από τα ψάρια στον άνθρωπο αφού δεν μεταδίδονται καθόλου.
Φυσικά, η γεύση της μικρο-κοκκοποιημένης σκόνης κολλαγόνου ψαριού Col Du Marine, η οποία έχει περάσει 4 στάδια καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένης της υπερδιέγερσης και της νανοδιήθησης δεν έχει κανένα ίχνος ψαριών, οπότε από την άποψη αυτή, το Col Du Marine είναι η καλύτερη επιλογή για εκείνοι που δεν ανέχονται τα θαλασσινά και την κοινή γεύση τους. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι το κολλαγόνο των ψαριών να είναι εξαιρετικά κατάλληλο για τους θρησκευόμενους ανθρώπους, στους οποίους απαγορεύεται η χρήση χοιρινού κρέατος στα τρόφιμα, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως πηγή για την παραγωγή κολλαγόνου ζωικής προέλευσης.